Deze week is de week van het Werkgeluk. Bij i-did werken mensen die lang niet, of nog nooit gewerkt hebben. Wij geloven in sociale inclusie door middel van werk. Daarvoor is werkgeluk op een fijne en veilige werkplek belangrijk; zeker voor onze doelgroep. Kim van Laar is één van onze coaches die onze deelnemers traint om werkfit te worden, op weg naar een nieuwe baan. In deze blog vertelt Kim waarom werkgeluk voor onze deelnemers, maar ook voor jou, zo belangrijk is.
Werkgeluk voor onze deelnemers
Werk als middel voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen een kans krijgt mee te doen, zich te ontwikkelen en gelukkig te kunnen zijn. Dat is onze missie bij i-did. Ons hoofddoel bij i-did is dat deelnemers duurzaam werk vinden en houden. Daarom werken zij aan het verbeteren van hun werknemersvaardigheden. Zij leren dus effectief werknemersgedrag. Ik (Kim) geloof dat als je je veilig en gelukkig voelt op je werk, je effectief kan leren: werkgeluk als basis om te leren dus. Als je angstig of onzeker bent, is er minder ruimte om nieuwe vaardigheden op te nemen en nieuw gedrag te integreren. Onder stress vallen we juist terug op oud en vaak ineffectief gedrag.
"Ik merk dat veel deelnemers zich gelukkiger voelen doordat ze weer meedoen, ze zich nuttig voelen."
Werkgeluk is bij onze doelgroep essentieel: zij hebben lang of sommigen hebben nog nooit gewerkt. Daarom is een positieve associatie met werken heel belangrijk om motivatie te vergroten om zich over bepaalde belemmeringen en uitdagingen heen te zetten. Als je bijvoorbeeld veel gezondheidsklachten hebt of je voelt je depressief, is het essentieel dat je van binnenuit voelt dat werken bijdraagt aan je geluk. Dat de plek waar je werkt, positief bijdraagt aan je leven.
Ik merk dat veel deelnemers zich gelukkiger voelen doordat ze weer meedoen, ze zich nuttig voelen, ikigai hebben (een reden om op te staan in de morgen). Hierdoor krijgen ze energie om ook andere levensgebieden aan te pakken. Levensgebieden als het uitbreiden van je sociaal netwerk, je financiën op orde krijgen, gezondere levensstijl aanmeten. Dit draagt allemaal bij aan geluk. Als de werkplek en omgeving ook stimulerend is en mensen zich gelukkig op hun werk voelen, is dat dubbel zo fijn.
Werkgeluk
Voor mij is werkgeluk; op je plek zitten, doordat je taken uitvoert die je leuk vind. Taken die je inspireren, waar je nog veel nieuws leert, je kan ontwikkelen en die je ook goed afgaan. Kortom; dingen doen waar je energie van krijgt, doorgaans. Wat ook heel belangrijk is, is de omgeving waarin jij jouw werk uitvoert; de collega’s met wie je samenwerkt, de bedrijfscultuur, de werkomgeving qua gebouw en inrichting. Dit moet bij je passen en positief voor je zijn.
Als jij weet waar je blij van wordt en welke factoren in je werk jou energie geven en welke niet, ben je een heel eind. Iedere baan heeft leuke en minder leuke kanten. Net als met een levenspartner ;-). Wanneer bij jou de positieve factoren, die bijdragen aan een goed gevoel als je aan het werk bent, meer aanwezig zijn dan de minder leuke kanten; zit je ook goed. Wanneer dit niet zo is, kun je gaan onderzoeken waar dat aan ligt en wat er voor jou kan verbeteren.
Factoren die je werkgeluk bepalen
Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan je werkgeluk. Welke factoren voor jou het zwaarst wegen, is persoonlijk.
Voor mij zijn bijvoorbeeld de belangrijkste factoren:
Positief contact met collega’s, goede relaties hebben op je werk.
Waardering, gezien worden
Het benutten van je kwaliteiten, dingen doen waar je goed in bent (en daardoor resultaat kunnen halen)
Een goede en fijne werkomgeving
Het gevoel hebben dat je eerlijk, rechtvaardig behandeld wordt.
Dat je werk uitdagend is en dat je iets kan leren
Zinvol werk, je nuttig voelen
5 tips & tricks om je geluk op de werkvloer te verbeteren
Het is belangrijk dat je jezelf goed leert kennen en daarmee ook je communicatievaardigheden eventueel verbeteren. Weten wat je wilt en dit goed kunnen overbrengen is erg belangrijk voor je (werk)geluk.
Als je jezelf goed kent en weet wat je nodig hebt en wat jouw energie geeft en kost kan je een werkplek proberen te zoeken die hierbij aansluit.
Communiceer helder over wat jouw belangrijke factoren zijn voor werkgeluk met je collega's. Wees hierin zo assertief mogelijk.
Goede communicatie en feedback (kunnen) ontvangen.
Assertiviteit: spreek je uit, vraag hulp, deel informatie
Mensen die over het algemeen gelukkig zijn, zijn vaak ook gelukkiger op hun werk. Pak meerdere levensgebieden aan indien nodig! Bijvoorbeeld; verbeter je gezondheid, je nachtrust, je familierelaties en je financiën.
Ik wens jullie veel gelukkige werkdagen!
Meer weten over ons sociale model? Lees hier meer.
Comments