Ibrahim kwam als kunstenaar vanuit Kameroen naar Nederland. Zijn droom was om hier met houtsnijkunst aan de slag te gaan, maar dat liep anders. Hij is nu specialist in vloeronderhoud: van linoleum en hout tot aan tegels en marmer. Hij vindt het leuk werk, waarmee hij een goede boterham verdient.
Ibrahim woont nu zo’n vijftien jaar in Nederland. Zijn plan was om te gaan werken in de kunst. Hij maakte in Kameroen al jaren Afrikaanse kunst, zoals maskers en ander houtsnijwerk, maar daarin kon hij in Nederland geen werk vinden. “Het was anders dan ik dacht toen ik hier kwam. Ik moest integreren, de taal leren, wennen aan het leven hier en geld verdienen. Dat was moeilijk.”
Hij deed de inburgeringscursus en ging aan de slag in onder andere de schoonmaak, productiewerk en als krantenbezorger. Maar hij wilde eigenlijk aan het werk als beveiliger of handhaver. Het plan was om via de gemeente Utrecht deze studie te gaan doen, maar dat lukte helaas niet omdat er geen budget was. “Ik had toen de keuze om bij i-did of de fietsenstalling te gaan werken. Bij de fietsenstalling was het veel werken in de avond, dus ik ben voor i-did gegaan. Ik dacht eigenlijk dat het niets voor mij was, maar het is me enorm meegevallen. Ik heb veel geleerd en leuke mensen ontmoet.”
Taal is de sleutel
Bij i-did heeft hij praktische dingen geleerd, zoals naaien en strijken. Maar ook het Nederlands lezen met collega’s stond op het programma. Taal is volgens Ibrahim dan ook de sleutel voor een goede toekomst in een vreemd land. “Nederlands spreken is belangrijk om elkaar te begrijpen en met elkaar te communiceren. Als je de taal niet spreekt, is het lastig. Bij i-did werken mensen met verschillende nationaliteiten. Iedereen wil laten zien dat het land waar hij of zij vandaan komt, geweldig is. Of de religie die ze aanhangen, het beste is. Maar eigenlijk is dat niet belangrijk: wij zijn allemaal hetzelfde.”
Hoop
Na een half jaar stroomde hij - aansluitend aan zijn traject bij i-did - door en kwam in de schoonmaak terecht. “Ik houd eigenlijk niet van schoonmaken, maar ik had daar een hele leuke collega waardoor ik toch weer hoop kreeg. Hij had veel ervaring in het onderhoud van vloeren en vertelde me dat er goed geld in te verdienen is. Hij heeft me er alles over geleerd: van linoleum en hout tot aan tegels en marmer. Ik kan nu alle vloeren schoonmaken. Helaas boterde het niet tussen mij en mijn baas, dus daar ben ik snel vertrokken.”
Via zijn contacten bij i-did kwam hij terecht bij schoonmaakbedrijf CSU. “Ze zagen bij i-did dat ik graag wilde werken en alles wilde doen voor een baan. i-did heeft ervoor gezorgd dat ik een certificaat kreeg, als bewijs dat ik een goede schoonmaker ben. Zij brachten me in contact met CSU en daar werk ik nu nog steeds. Ik kan daar alles dat ik heb geleerd over vloeronderhoud in de praktijk brengen. Ik heb sinds mijn tijd bij i-did iedere dag gewerkt. Ik ben nooit ziek en probeer altijd te werken.”
Niet gemakkelijk
Hij vindt het leven in Nederland niet altijd gemakkelijk. “Je moet hier vechten voor je leven, hard werken, geld verdienen en gelukkig zijn. In de schoonmaak verdien je niet veel en start je met een laag salaris. Maar door hard te werken en positief denken, ga je vooruit. Dat leer ik mijn kinderen ook: je moet vechten voor je leven. Als je je hersenen gebruikt en goed voor mensen bent, kun je alles doen. Zelf sterk worden, dat vind ik belangrijk.”
Mix van culturen
Zijn vier kinderen zijn opgegroeid in Nederland en denken volgens Ibrahim ook als echte Nederlanders. Dat is soms wel wat anders dan hoe hij zelf is opgegroeid. “We zijn in de Afrikaanse cultuur gewend om met veel respect met onze ouderen om te gaan. Ik denk altijd aan mijn ouders en grootouders: wat vinden zij van wat ik aan het doen ben? Mijn kinderen zijn heel zelfstandig en vrij in hun denken. Ze zijn niet bang voor wat andere mensen over hun denken. Ik probeer ze een goede balans bij te brengen: respectvol naar je familie én gelijkwaardig met elkaar omgaan. Die mix van beide culturen is ideaal.”
Voor zijn kunst heeft hij nu even geen tijd. De focus ligt op werken en geld verdienen. “Maar ooit ga ik weer aan de slag als kunstenaar in Kameroen. Daar ligt mijn passie. De Afrikaanse kunst én Kameroen zijn het beste.”
Ibrahim aan het werk bij i-did
i-did begeleidt mensen naar werk
Er zitten in Nederland meer dan 300.000 mensen in de langdurige bijstand: van alleenstaande moeders en 55-plussers tot statushouders. Naast hun werkeloosheid kampen veel bijstandsgerechtigden met problemen als schulden, scheiding, huiselijk geweld of ziekte. Ze willen wel werken, maar hebben een duwtje in de rug nodig.
i-did helpt hen met een werkplek waar ze - met goede begeleiding en coaching - kunnen groeien, hun werknemersvaardigheden kunnen ontwikkelen en talenten ontdekken. Waarna ze door een jobcoach worden ondersteunt bij de uitstroom en doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt. Zo komen ze terecht op een werkplek die bij hen past. Waar ze zich gezien voelen en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.
Auteur: Lise Schregardus Fotografie: Vera Claessen
Comments