De Utrechtse Tijmen was met zijn 19 jaar één van de jongste werknemers bij i-did. Tijdens zijn opleiding op het praktijkonderwijs (PRO/VSO) koos hij voor de richting horeca, maar dat was het toch niet helemaal. Hij stapte over naar design en ging een jaar stage lopen bij i-did. Dat was volledig in zijn straatje, aangezien hij zelf ook aan de slag wil met kleding en design.
Tijmen aan het werk bij i-did in Utrecht
Bij i-did leerde de jonge Utrechter alle facetten van het maken van een product: van het laseren van het vilt tot aan het zelf in elkaar zetten van tassen, hoezen en bagagelabels achter de naaimachine. Hij vond het vooral leuk om zelf iets te maken.
Dat beviel van beide kanten zo goed, dat hij na zijn stage is doorgestroomd naar een traject bij i-did. “Dat vond ik echt heel leuk. Op school leer je van alles een beetje en mijn klasgenoten deden niet zo heel veel. Ik heb echt puur geluk dat ik bij i-did terecht kwam. Ik wilde namelijk graag werken en geld verdienen en dit paste qua werk ook helemaal bij mij. Het is hard werken, maar de collega’s zijn leuk en je kunt er echt iets leren. Ze hebben me goed geholpen om erachter te komen wie ik ben en wat ik wil.”
Kuehne Nagel
Na zijn traject bij i-did kon Tijmen, door bemiddeling van i-did via een andere sociale ondernemer, aan de slag bij logistiek dienstverlener Kuehne Nagel. Die waren zo tevreden over hem, dat hij uiteindelijk via hun eigen uitzendbureau werd ingehuurd.
Hij werkt nu bijna een jaar als magazijnmedewerker bij Kuehne Nagel in Utrecht op de afdeling inbound, waar alle producten binnenkomen. “Het is leuk werk waar ik veel verschillende dingen mag doen, zoals het lossen van de vrachtwagen en de pallets naar de juiste straat in het magazijn rijden. Het is wel cool dat ik alle nieuwe producten van bijvoorbeeld de Starbucks al zie voordat ze in de winkel staan. Voor het uitrijden van de containers gebruiken we elektrische pallettrucks (EPT) en ik heb vorige maand mijn heftruckcertificaat gehaald. Daar mag ik nu ook op rijden. Ik wil ook nog graag het certificaat voor reachtruck halen, een soort heftruck met een lange arm waarmee je ook bij de hogere stellingen in een magazijn kunt komen.”
Eigen kledinglijn
Tijmen werkt nu tweeëndertig uur voor het transportbedrijf en hij heeft een plan voor zichzelf. Hij wil uiteindelijk zelf kleding gaan ontwerpen en die verkopen via een webshop. Hij heeft al een bedrijf gevonden dat zijn designs kan maken en de online verkoop wil hij zelf gaan doen. “Ik denk aan een hele lijn shirts, broeken en sokken in een thema, met een grafische design zoals Louis Vuitton. Dat vind ik een mooi patroon en daar wil ik een variant op maken. Maar meer old school, zoals de stijl van de film Grease, een beetje rockabilly, vind ik ook mooi.”
Naast een eigen kledinglijn, wil Tijmen in de toekomst graag een goed inkomen en een eigen huisje, samen met zijn vriendin die nu nog in Amerika woont. Hij zou het liefst in een klein dorpje willen wonen op het Amerikaanse platteland, waar iedereen elkaar kent. Zijn vriendin wil liever naar Nederland komen. Maar het eerste doel is nu allebei flink sparen, zodat ze elkaar over een jaar eindelijk live kunnen zien. Daarna kijken ze samen wel verder.
Tijmen aan het werk bij logistiek dienstverlener Keuhne Nagel
i-did begeleidt mensen naar werk
Er zitten in Nederland meer dan 300.000 mensen in de langdurige bijstand: van alleenstaande moeders en 55-plussers tot statushouders. Naast hun werkeloosheid kampen veel bijstandsgerechtigden met problemen als schulden, scheiding, huiselijk geweld of ziekte. Ze willen wel werken, maar hebben een duwtje in de rug nodig.
i-did helpt hen met een werkplek waar ze - met goede begeleiding en coaching - kunnen groeien, hun werknemersvaardigheden kunnen ontwikkelen en talenten ontdekken. Waarna ze door een jobcoach worden ondersteunt bij de uitstroom en doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt. Zo komen ze terecht op een werkplek die bij hen past. Waar ze zich gezien voelen en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.
Auteur: Lise Schregardus Fotografie: Vera Claessen
Comments