top of page
Foto van schrijverKristian

uppr etaleert met bijzondere plekken de weg naar een duurzame economie



Wie het gebouw van Social Impact Factory (SIF) in loopt waant zich overduidelijk in een nieuwe economie. Omringd door sociale ondernemers, hergebruikte items en splinternieuwe initiatieven lijkt het de kraamkamer van goeddoen.


Precies hoe Ivar Davids, co-founder van de SIF, één van de uppr locaties, het voor zich ziet.


Hij tovert met uppr locaties in binnensteden om in bijzondere plekken, met veel ruimte voor een netwerk aan partners en duurzame initiatieven op elke mogelijke manier. SIF en de andere locaties van uppr geven inspiratie om anders te denken: “we nodigen iedereen uit om ons te kopiëren en de nieuwe economie sneller dichtbij te brengen”.


Een coworking space in de SIF

Een nieuwe toekomst voor bestaand vastgoed


“Vanuit uppr is het onze missie om bestaand vastgoed een nieuwe toekomst te geven en van waarde te laten zijn voor de buurt, bezoekers en bewoners. Nu ligt de focus van een ontwikkelaar en vastgoedeigenaar nog vaak erg eenzijdig op een traditionele huurovereenkomst en de opbrengst per vierkante meter. Zonder de drijfveer voor een duurzame exploitatie en een positieve bijdrage voor de buurt, bewoners en bezoekers.


Vastgoed wordt gewaardeerd en doorverkocht op basis van huurinkomsten, zonder veel oog voor een duurzame exploitatie. Niemand bekommert zich vervolgens echt om de verduurzaming van zo’n pand of een wijk. Dit kan en moet volgens ons écht anders; vastgoedeigenaren en exploitanten die zich samen richten op duurzame waardecreatie, zodat het voor iedereen meer oplevert.


Wat ons betreft kent verduurzamen vele gezichten. Van traditionele vormen zoals minder CO2 uitstoot, ledverlichting en hoe je een pand verwarmt. Maar het gaat ook om zaken als circulair (ver)bouwen, biodiversiteit en sociaal inclusief ondernemen. Al die zaken brengen we samen op de vergader- en ontmoetingslocaties van uppr. We realiseren zo gave en bijzondere plekken waar je in aanraking komt met de vele gezichten van duurzaamheid.”



Vergaderruimte 'Sydney' met rechts lamellen van gerecycled vilt

Helpen om steeds meer externe locaties te verduurzamen


“Wat de vereisten zijn om een gebouw aan te melden voor uppr? Simpel. Het moet allereerst een bijzondere plek zijn die een nieuw leven verdient. Dat is natuurlijk erg subjectief, wij kijken naar hoe het bij kan dragen aan een buurt en het een aantrekkelijke plek wordt met verschillende faciliteiten.


We zoeken vooral naar binnenstedelijke projecten, waar we gebouwen transformeren en herontwikkelen. Locaties waar al grote stappen zijn gemaakt of waar we onze ambities om te verduurzamen kwijt kunnen. En uiteraard wat inspiratie kan opleveren voor anderen.”


"Met creatieve partners beschikbare materialen verrassend inzetten, juist dat maakt onze locaties zo bijzonder!”


De lamellen van Fairy Blue Efteling vilt dienen als afscheiding om een vergaderruimte te creëren.

Hergebruik van materialen zorgen voor bijzondere locaties

We werken met een groot netwerk van duurzame partijen om producten te maken en diensten die functioneel zijn, maar wel vanuit de gedachte ‘wat is er beschikbaar?’ en ‘hoe kunnen we die hier gebruiken?’. Dat leidt vaak tot nieuwe mogelijkheden en creatieve invullingen, die je vooraf niet had bedacht.


Soms heb je iets meer geduld nodig om tot zulke oplossingen te komen. In het gebouw van de SIF zie je het in het hergebruik van vloeren tot aan een wand in de vorm van oude deuren en een betere akoestiek door gebruik van oude KLM-uniformen. Met creatieve partners beschikbare materialen verrassend inzetten, juist dat maakt onze locaties zo bijzonder!”



De 'Dublin' vergaderruimte met een wand van oude deuren

Expositie van duurzame concepten


“Als gasten onze locaties bezoeken laten we ze vanuit verschillende invalshoeken naar de nieuwe economie kijken. De gedachten die wij hen bewust mee willen geven is dat er zoveel mooie voorbeelden zijn in de wereld waar je iets mee kan. Het gaat ons erom dat je weggaat met het idee: ‘hé dat is inspirerend, zo kunnen we het ook op ons kantoor aanpakken’.


We willen uitnodigen om te kopiëren en een positieve stap te zetten. Bijvoorbeeld door te ervaren dat creativiteit tot leven komt als je werkt met partners die uitnodigen tot samenwerken, dat hergebruik van materialen het nieuwe-nu is en dat je meer plezier beleeft aan duurzame producten van bijvoorbeeld Bacchi, The Good Roll en i-did. Onze locaties zijn plekken waar we duurzame concepten uitproberen en een verhaal tot leven komt.”



Coworking space met desk dividers van gerecycled vilt

Deze soorten gerecycled vilt vind je in het pand van de SIF

Het behang, de lamellen en de desk dividers in de Social Impact Factory zijn geproduceerd met gerecycled vilt in de soorten: Efteling Fairy Blue, KLM Sky Blue & IKEA Textile.




363 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page