top of page
009.jpg
IMG-20231005-WA0015.jpg
20240329_142735.jpg

Aus abgeschriebenen Textilien stellt die Industrie Putzlappen, Isoliermaterial für die Autoindustrie und Umzugsdecken her. Aber wir dachten, dass es anders gehen könnte und haben 2014 unseren Designfilz entwickelt. Jeder in der Kette hielt uns für verrückt. Wie entsteht aus ausrangierter Kleidung ein wertvolles Designprodukt?

Van afval naar mode:

Sluit je aan bij onze circulaire toekomst! ✨

Trashure had als doel om van textielafval draagbaar Trashure Felt te ontwikkelen voor modetoepassingen. Daarnaast wilden we meer bewustzijn creëren rondom textielconsumptie en de herwaardering van textielafval verbeteren. Tijdens het project werd tegelijkertijd onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een toegankelijke productlijn, waarbij textielafval als belangrijkste grondstof werd gebruikt. Dit deed i-did in samenwerking met de beroemde couturier Ronald van der Kemp, de Haagse Hogeschool onder leiding van duurzame mode-expert professor dr. Kim Poldner en textielinzamelaar Sympany. Trashure is mede mogelijk is gemaakt door KIA CE.

Nu is het tijd voor de volgende stap. En die zetten we niet alleen.

Ben jij een modeontwerper of heb je een merk en ben je geïnteresseerd in ons Trashure Felt van gerecycled textiel? Dan horen wij graag meer over je ideeën en vertellen je over de mogelijkheden. Wie weet draag jij straks  (nóg meer) bij aan een wereld zonder afval. Dit is je kans om impact te maken!

WhatsApp Image 2024-09-26 at 17.01.26.jpeg

Circular Textile Days

Tijdens de Circular Textile Days in Den Bosch op 18 en 19 september 2024 presenteerde i-did, samen met projectpartners, de laatste ontwerpen en ontwikkelingen van Project Trashure. De exclusieve presentatie en borrel werd omlijst middels een keynote speech van Ronald van der Kemp zelf.

De reacties waren lovend. Zowel op de presentatie als op onze stand, met de ontwerpen en prototypes door Ronald van der Kemp, prototypes voor bedrijfskleding door Fabriek Fris en mode accessoires door i-did. Van ontroering tot enorm enthousiast en alles er tussenin. Dit smaakt naar meer!

Trashure felt 2.0

Tijd om de feedback te verwerken! Samen met Ronald van der Kemp en Sympany stelden we in the i-did Factory zo egaal mogelijke kleuren samen van gerecycled textiel. Daarnaast werd getest met gradiënt en kon het Trashure felt nóg dunner worden gemaakt.

De eerste blik die we hebben mogen werpen op de nieuwe prototypes van Ronald van der Kemp maakt ons ontzettend trots. Duurzaam, draagbaar, mooi én modieus. Het kan! Wij zijn ontzettend enthousiast en kunnen niet wachten om het resultaat met het grote publiek te delen.

WhatsApp Image 2024-07-15 at 11.31_edited.jpg
IMG-20240701-WA0007_edited.jpg

© Werkzaak Rivierenland

Trashure felt: draagbaar doek

Dankzij het doorontwikkelen van de i-did Factory is het nu mogelijk om verschillende diktes vilt te produceren. Zo is een eerste draagbaar doek ontwikkeld, dat stevig en zacht genoeg is om kleding van te kunnen maken: Trashure felt. Uiteraard maakte Ronald van der Kemp de eerste prototypes! Op de foto links zie je een aan twee kanten draabare jas.
 
Om zeker te zijn van de kwaliteit en om verder door te kunnen ontwikkelen zijn de jassen en bodywarmer een aantal maanden gedragen en getest. Zo werden de prototypes gedragen op verschillende evenementen en werd er zo veel mogelijk feedback verzameld.

Trashure Trove

Tijdens het productieproces van vilt wordt het textiel eerst machinaal versneden. Ronald van der Kemp besluit met deze textielresten te experimenteren. Door de textielresten vast te maken op wateroplosbaar borduurvlies ontstaan unieke ontwerpen die onder andere gedragen worden door Gwen Stefani en Chinese popsterren Sdanny Lee, Yume & Mei Mei Lapres.

 

Ook deze collectie wordt getoond tijdens Paris Couture Week 2023.

Gwen-Stefani-met-RVDK-jurk (1).webp

© Ronald van der Kemp

Zangeres.jpg

© Ronald van der Kemp

Couture van gerecycled textiel

Tijdens Amsterdam Fashion Week spraypaint kunstenaar Digital Does een pilaar bekleed met i-did vilt.  Ronald van der Kemp upcycled het kunstwerk nadien tot een couture jurk, die later onder andere door Camila Cabello wordt gedragen.

"De couture van RVDK laat duurzaamheid er glamoureus en sexy uitzien", zegt Cabello. "Mijn favoriete stuk – en nog steeds- was de upcycled Project Trashure Couture-jurk, gemaakt van een mix van textielafval en vilt met 'digitale straatkunst' erop gespoten."

452 Ronald van der Kemp

Op donderdag 3 november 2022 om 12:00 lanceren i-did en topontwerper Ronald van der Kemp dertien statementtassen. De tassen zijn geïnspireerd op het verhaal van de Ark van Noach als symboliek voor een van de grootste uitdagingen van deze tijd: hoe gaan we om met de uitpuilende textielberg?

 

In elke tas komt de activistische stem van Ronald van der Kemp terug en precies 452 gram oud textiel.

RVDK x i-did Pers.jpg
00034-RVDK-Ronald-Van-Der-Kemp-Couture-Fall-21-credit-Marijke-Aerden.webp

© Ronald van der Kemp

Paris Couture Week

Ronald van der Kemp ontdekt de mogelijkheden van i-did vilt door gebruik te maken van technieken als molding, weaving en lasercutting. Couture as art. De eerste ontwerpen bestaan uit kledingstukken en accessoires.

 

De ontwerpen worden gepresenteerd tijdens Paris Couture Week, Fashion for Good en Vancouver Art Gallery. Voor Amsterdam Fashion week worden er later dat jaar maskers gemaakt van vilt.

bottom of page